Rødovre Country

Linedance

Linedancen's Historie

indianheadress1 

Oprindelse.

Dybest set er vi tilbage i det sydlige Amerika nærmere i Appalachain Bjergene omkring

1920'erne hos Immigranterne og de oprindelige beboer - Indianerne.

 

Rødder og indflydelse på Linedance skal man bla.a finde blandt folkedansere som kædedanse hvor man står på række overfor hinanden ( i Danmark kender vi bl.a. "Åh Susanne" og "Skomager Drengen".

I Engelsk Folkedans havde man også dans på rækker og det er især nogle af disse danse man tog med sig da man emigrerede til Amerika.

De oprindelige beboere i Amerika - Indianerne - havde også dans der foregik på række samt i cirkler og det er sansynligvis en sammenblanding af disse dansearter der er blevet til det vi idag kender som Linedance.

Det lige så sansynligt, at også denne indflydelse har startet Country & Western danse - den Amerikanske form for Folkedans hvor der bliver danset både i cirkler og på rækker.

couple dance9 ani

 

Det hele bliver forvansket af, at de fleste ikke- Amerikanere opfatter Linedance som noget der danses uden partner, mens det i Amerika var meget udbredt med partner Linedance og hvilket det fortsat er i USA idag.

I andre områder af Amerika var det "Contra Dans" som blev skabt ved inspiration fra de engelske Folkedanse. Country dans hvor man former 2 rækker, typisk med mænd i den ene række og kvinder i den anden række og med front mod hinanden.

Alle disse danse har træk der er typiske for Linedance, men vi finder først noget der rigtigt ligner Linedance når vi kommer op i midten af 1960'erne (Honky Tonk Stomp).

 

 

1960'erne.

I starten af 1960'erne dansede man meget det der hedder "Hully Gully" en dans der havde nogle standard trin og blev danset på rækker. Dansen var ikke specifikt koreograferet men snarere tilfældigt opstået på dansegulvet - på diskoteker og klubber rundt omkring (som f.eks. i 2002 med "The Kechup Song".

Det var også i 60'erne man dansede "The Stroll" som senere blev vist i filmen Grease, hvilket er en dans med direkte linie til Contra Dance og disse to danse (The Kechup Song og The Stroll) indeholder begge elementer som vi kender som Linedance idag. "Hully Gully" lever stadig og undervises fortsat idag som Linedance.

 

1970'erne.

Senere i 1970'erne kom der mere til - danse som "Not Bush" og "Bus Stop" opstod også på dansegulvene, på Diskotekerne og var med sine stærke rødder i Contra Dance også en - om ikke start på Linedance - så en videreudvikling af det der allerede var ved at opstå.

line dancers 

1980'erne.

Først i 1980 finder vi en egentlig betegnelse for dansen - Linedance.

Den havde været der et par år eller fem, men ingen havde taget patent på ordet som en egentlig betegnelse for den type dans.

Men med Jim Ferrazzano's "Tush Push" startede man første gang på at koreografere en Linedance, i modsætning til dansen der var opstået tilfældigt på dansegulvene.

 

Flere kom til og også i 1980 skrev Jimmie Ruth White fra Texas " The Travelling Four Corners" og "J.R. Hustle". Selv om disse to danse i sin oprindelige form var møntet på Square Dance, blev de hurtigt justeret og omstillet til at være Linedance.

De var begge født af Country & Western Dance og blev danset til Country Musik.

 

Andre folkedanse blev omskrevet til, at kunne danses til Country Musik og inspireret af filmen Urban Cowboy med John Travolta, med bla.a. "Barn Dance" - hvilket er en partner Linedance - men også med Linedance danse som "Cotton Eye Joe", kom udviklingen rigtigt igang.

I 1981 udsendte The Oak Bridge Boys "Elvira" og folk dansede til den i nogle år, før dansen i 1985 blev skrevet ned som et Stepsheet med mange varitioner.

Det er også her vi finder "Babe Electric Slide" og den populære "The Freeze". I disse tidlige år af Linedancens historie var musikken en blanding af det man lyttede til - noget var Pop - Beach Boys med "Still Cruisin", Rock med Steve Earle's "Copperhead Road" og noget endda R&B med "The Commitments Mustang Sally" og noget igen var Country med bla.a. Bil Bader's "Boot Scooting Boggie".

Dog havde filmen Urban Cowboy haft så stor indflydelse, at mange Honky Tonks og dansesteder tog dette til sig som en Country & Western dans.

 

1990'erne.

I 1992 ville Billy Ray Cyrus skifte fra, at synge traditionel Country til at synge en mere poppet udgave af sin musik - noget mange andre har gjort siden ham.

Men som en del af hans promotion spurgte han Melanie Greenwood om hun ville koreografere en Linedance til hans sang "Achy Breacy Heart" og resten er som man siger, historie..........., men !

Det blev et kæmpe hit og selv om sangen i dag ikke mere er så populær, så gjorde de med sangen Linedancen populær. Fra at være en Discodans og ikke noget særligt velkendt, blev den en stor succes og alle vidste pludselig hvad Linedance var.

 

Overalt i Europa, USA og Australien startede man klubber hvor man kunne lære Linedance og hvor man kunne samles om denne nyopfundne form for dans.

 Cowboy-41

Myten.

Myten om !  At Linedance skulle være opstået blandt Cowboys i det Wilde Westen - er og bliver kun en myte.

Selvfølgelig dansede Cowboys også - men det var ikke Linedance men Amerikansk Folkedans eller ??

 

 LINEDANCE

Hvis vi et øjeblik ser bort

fra tags og restart

så er Linedance en repetering

af de samme trin fra start

til slut, af en melodi.

 

En melodi typisk bestående af

32, 48 eller 64 taktslag af musikken,

hvorefter man starter forfra på samme trin.

 

Denne gentagelse af helt ens sekvenser

gennem en dans er unik for Linedance

og er det der adskiller Linedance fra f.eks.

moderne dans og andre typer dans der til

forveksling kunne ligne Linedance.

 

Selv om der er restart og tags så er det

stadig de gentagne trin der altid vil

kendetegne Linedansen

 

Kilde: Sammensat fra forskellige gode Linedancer klubber / KOD 

 

Læs med fordel også afsnittet med Country musikkens historie

og dan herefter så din egen teori !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Søndagshold

for

Ultra Begyndere

fra 12.00 til 13.30

Her gennemgår vi de

enkelte trin og og

gennemgår en udvalgt

dans indtil den sidder der !

Tilmelding er nødvendig

hos Pia - 28106929

OBS !! Danselokalet

Hendriksholms Boulevard 20

                                       Facebook

Tilmeld jer vores

gruppe på Facebook

Rødovre Country Linedance

og se meddelelser

om  aktuelle ting her.

Kun for medlemmer af foreningen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kom og Prøv Linedance

 Uanset hvornår du får lyst

til at prøve Linedance - skal

vi nok sørge for, at du kan

følge med.

Du får en gratis prøveaften !

Og

 Der er altid plads til netop dig !

 

 

 

 

 

 De nye årsdanse 2023 er

lagt ind på

hjemmesiden under

årsdanse og kan

downloades fra

Cobberknop.uk